Expressem la nostra preocupació per la situació d’assetjament immobiliari al barri de Sa Gerreria.

COMUNICAT DE PREMSA

Palma, 26 de gener de 2019Des de l’assemblea “Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita“, l’Associació de Veïns Canamunt-Ciutat Antiga, Stop Desnonaments Mallorca i Alquiler Digno Mallorca expressem la nostra preocupació per la situació d’assetjament immobiliari i coaccions que, en el marc d’un possible procés de desnonament invisible, enfronten les veïnes de carrer del Forn del Vidre vell 1, llogateres de vivendes de protecció oficial propietat de l’empresa privada “Alquileres Sa Gerreria”, també propietària dels blocs d’habitatges de lloguer de protecció oficial dels carrers Forn del Vidre 2 i carrer Hostal de Santanyí 6, les veïnes dels quals també podrien estar patint una situació similar.

Des de l’adquisició dels blocs per part del fons d’inversió, les persones que hi viuen se senten de cada vegada més amenaçades amb notificacions de burofax, informacions contradictòries i futures negociacions que mai no se materialitzen i que anuncien desorbitades pujades de lloguer i/o immediates expulsions, a més de prohibicions d’accedir a determinades zones comuns (com per exemple el terrat) i l’entrada de bicicletes dins el recinte.

Coincidint amb el fet que recentment diversos mitjans de comunicació han fet ressò de la problemàtica denunciada per un grup de veïnes, el passat dimecres 23 de gener es va produir un succés estrany a l’edifici del carrer del Forn del vidre vell, 1: un tall de llum va deixar les zones comunitàries a les fosques i l’ascensor aturat. La situació va agafar per sorpresa les veïnes, incapaces de trobar una explicació racional als fets que es varen produir. La propietat es va personar immediatament a l’edifici acusant les veïnes d’haver manipulat i forçat el quadre elèctric per aprofitar-se del subministre comunitari, enregistrant i prenent fotografies d’algunes veïnes. A més, la propietat ja ha presentat una denúncia a la policia nacional acusant a les veïnes dels fets i coaccionat-les amb amenaces de demanda davant els tribunals de justícia. S’adjunta fotografia del cartell exposat per la propietat.

Les veïnes del Forn del Vidre es senten coaccionades davant aquests fets que, segons sospiten, el que persegueixen realment és el desallotjament dels 45 habitatges, ocupats per persones que compleixen amb les seves obligacions com a llogateres i que no s’expliquen els estranys i desagradables esdeveniments que s’estan produint.

Cal recordar que el proper mes de agost està prevista l’extinció del vigent caràcter de protecció social dels blocs afectats, el qual, a través d’una regulació de sospitosa legalitat, fou previst per a un període de tan sols 10 anys tot i que la llei marc estipula períodes d’al menys 30 anys.

Les entitats signants manifestem la nostra repulsa i preocupació davant aquesta situació, fruit tant de l’avarícia d’empreses que cerquen enriquir-se a través de l’especulació amb el que és un dret humà fonamental: l’habitatge, així com de la manifesta negligència de l’administració en la gestió de la vivenda social i en la seva obligació de garantir i protegir el dret a la vivenda digna davant l’amenaça cada vegada més agressiva dels interessos espuris d’empreses, immobiliàries i fons voltors.

Per la seva banda, l’Associació de Veïns Canamunt-Ciutat Antiga convida totes les veïnes dels blocs afectats a una reunió el proper dijous, 31 de gener, a les 19-00, a la seva seu al carrer Ferreria 9 de Palma, per tal de parlar de la situació i compartir preocupacions i possibles estratègies col·lectives d’acció.

“Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita”.

Associació de Veïns Canamunt-Ciutat Antiga.

Stop Desnonaments Mallorca.

Alquiler Digno Mallorca.

Cartell que ha penjat a l’edifici l’empresa acusant les veïnes:

cartell