Narratives quotidianes

Narratives quotidianes a una ciutat turistitzada.

____________________________________________________________________________________________

Un veí ens conta com viu el barri al centre de Palma.

 

Crònica d’una mort diària:

Baixo de casa, vaig cap al “curro”, amb prou feines hi ha moviment, és aviat encara, tot correcte.
Vaig cap al carrer Sant Miquel, m’adono que no és tan aviat, comencen a muntar “puestitos“, les persianes dels comerços comencen a pujar, la gent comença a emergir … D’on?, arrib a Plaça Major, més moviment, les terrasses en peu de guerra des de ben prestet, afluència notable a la plaça, la calor ofega…5 minuts i arribo al “curro”, baix per les escales, em detinc un instant, ensumo l’ambient, olor de crema, aguso la vista, bé, no fa falta, es veu des de lluny el bus turístic, a mitjà omplir (no trigarà molt a petar-se), em queda gens per arribar però abans s’intueix l’embús de cotxes que més tard es produirà.
He arribat, una mica de calma, no és per a tant, no hi ha problema.
Comença la guerra, estem acostumades, sonen els clàxons dels cotxes, la temperatura puja (atmosfèrica i de crispació), grups abillats amb gorres i cremes solars assalten el bus turístic i les terrasses que hi ha per onsevulla, el normal.
Passen les hores i toca sortir del treball, tal vegada unes birres, un passeig o anar a comprar alguna cosa que fa falta a casa, és igual, tens la sensació d’endinsar-te en terreny desconegut, no ho he dit, carrer Sant Miquel, ple fins als topalls, no cap a una agulla, tota la gent potenciant el comerç local: Disney, Inside, Pull &Bear, etcètera.
Sóc una persona que es coneix el barri, carrer secundari “del tirón” però… Sorpresa!, també hi ha guiris (és veritat, no estan tan petades), he arribat a Sindicat, no hi ha tanta gent (mentida), també potenciant el comerç local (mentida) oh!, aquesta meravellosa olor a crema, quin gust!
M’alegro la vista observant que hi ha banderes de CXQ, m’anima, molt, de debò, però no em dura massa.
Sofreixo un dur revés de realitat, més giris, cotxes de lloguer circulant per zona ACIRE i aparcats, taxis entrant i sortint constantment per deixar-hi giris en les portes dels seus pisos turístics il·legals, no m’havia adonat però al costat de la meva casa estan fent un altre hotel, mires al voltant i de balconades pengen tovalloles i vestits de bany (símptoma inequívoc de pis turístic il·legal), en fi, arrib a casa, trec el cap a la balconada i enfront de mi, veig que la meva veïna ja no està i en el seu lloc hi ha una persona que la setmana que ve tampoc estarà i hi haurà una altra i una altra, i una altra, i una altra…

P.S és igual quan llegeixis això, bé, excepte els dissabtes i diumenges que hi ha èxode a les platges però això t’ho explicarà una altra companya.

Eder.

___________________________________________________________________________________________

Mercat municipal del Camp Rodó:

El front patronal del lloguer turístic (Habtur, Pimem, Pimeco, Afedeco i Restauració Mallorca) va presentar dimarts passat (12/06/2018) una nova campanya amb el nom de “turisme integrador”. Integrador de qui? Si alguna cosa “integra” el lloguer turístic és únicament els interessos d’una minoria d’especuladors, o d’uns sectors encara molt més minoritaris de gent que necessita un extra per pagar la hipoteca a la qual no poden fer front degut la precarietat laboral i uns salaris de misèria.

Habtur & Cia arriben a afirmar que les insuficients i laxes regulacions del lloguer turístic a Balears –especialment a Palma- tenen “efectes negatius” per als comerços o supermercats. Quin morro!

Els efectes negatius al comerç de Palma els provoca la turistització de la ciutat que abandona tot el que no sigui turístic.

Vegin com estava avui matí (15/06/2018) el mercat municipal de Camp Rodó:

__________________________________________________________________________________________

Camino a casa (juny de 2017).

Clara Ingold.  Instagram de Clara Ingold.

 

El monstre que ens devora:

De l’equilibri al turisme d’alt impacte. Impacte al medi ambient, impacte al teixit social i laboral. Un monstre que ens devora sense demanar permís.

Imatge de Kita Sènècal.

Monstruo playero

Un futur incert.

Es Born ja no és el que era.

Imatge de Kita Sènècal.

12108133_1021373924579679_1656519680405166856_n